Voorleeskampioenen voortgezet en basisonderwijs Etten-Leur

Afgelopen week vonden er maar liefst twee lokale voorrondes van voorleeswedstrijden plaats bij Nieuwe Nobelaer. Op woensdag 29 januari de voorronde van Read2Me!, de voorleeswedstrijd voor het voortgezet onderwijs. Zaterdag 1 februari was het de beurt aan diverse basisschoolleerlingen. Binnen het voortgezet onderwijs ging de winst naar Jouke Baeten, bij de lokale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd ging Sem Breur er met de winst vandoor. Beide zullen het aankomende jaar regelmatig bij Nieuwe Nobelaer te zien zijn in de rol van voorleesambassadeurs. 

 

Beide dagen was het gezellig druk in de Kleine Zaal met trotse supporters van de deelnemers. Er werd voorgelezen uit werk van verschillende schrijvers en genres, al is Roald Dahl onder de voorlezers zeer geliefd.

 

Jury en presentatie

De jury bestond woensdagavond uit Hilda Vliegenthart (Directeur / Bestuurder Nieuwe Nobelaer), Annie Schellekens (Medewerker bibliotheek Nieuwe Nobelaer) en Willeke Rosdorff (Hoofd Educatie). Deze laatste nam ook op zaterdag plaats in de jury naast Pieter van Dijck (creatieve duizendpoot, waaronder tekstschrijver en muzikant) en Zoë Boogaarts (schoolkampioen 2016/2017). Aandachtspunten voor de jury waren duidelijk en rustig voorlezen, contact met het publiek en goed gebruik van de stem.
De Read2Me! voorleeswedstrijd werd gepresenteerd door Roy Franssen (Senior medewerker onderwijs) en muzikaal omlijst door de schoolband van het Munnikenheide College en Jeroen Kant en Kirsten de Bruijn, beide docenten bij Nieuwe Nobelaer. De presentatie van de lokale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd zaterdag was in handen van Leesconsulent Annemieke van Beek.

 

Winnaars

De jury had het beide dagen erg moeilijk met de uiteindelijke keuze. Hilda Vliegenthart: “Iedereen deed het goed. Er kwamen veel actuele thema’s voorbij, zoals pesten en klimaatverandering.”
Woensdag won Jouke Baeten (12), leerling van het Munnikenheide College, de lokale voorronde van de voorleeswedstrijd Read2Me! waarin hij het opnam tegen zeven anderen. Hij las voor uit Sjakie en de Chocoladefabriek, zo mooi dat de luisteraars de chocolade bijna konden proeven.

De winnaar van de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, Sem Breur, nam het op tegen elf andere kandidaten, allemaal leerlingen uit groep 7 of 8. Uiteindelijk maakte Sem, leerling uit groep 7 van De Springplank, met zijn passage uit Baron 1898 van Jacques Vriens zoveel indruk dat hij er met de winst vandoor ging. Willeke Rosdorff: “We zaten als jury op het puntje van ons stoel.”
Tweede werd zaterdag Esmée Fransen, leerling van ’t Carillon. Met zijn drieën zijn ze aankomend jaar de voorleesambassadeurs van Nieuwe Nobelaer en zullen onder andere optreden tijdens de Previewavond op maandag 11 mei 2020.

 

Foto: Harry Rappagne

Voorleeskampioenen – v.l.n.r. Esmée Fransen, Sem Breur en Jouke Baeten