Etten-Leur en Breda gaan intensievere samenwerking aan voor afval

Etten-Leur en Breda gaan intensievere samenwerking aan voor afval    Vandaag, 16 december 2020, tekenden wethouders Kees Van Aert van Etten-Leur en Daan Quaars van Breda de overeenkomst voor een meerjarige samenwerking voor het inzamelen van afval.  Deze samenwerking loopt tot en met juni 2027.   Voordelen Beide gemeenten zien efficiëntie-voordelen en gaan kennis en -ervaringen met elkaar delen. Zo gaan zij samen op weg naar een circulaire gemeente, waarbij grondstoffen opnieuw gebruikt worden en afval steeds een nieuwe grondstof is. Breda en Etten-Leur werken inmiddels al een jaar samen op gebied van afval scheiden en inzamelen. Komende jaren wordt ook samengewerkt op thema’s als afvalcoaching en -handhaving, slimme rijroutes, data-analyses en zwerfafval.   Kees van Aert, wethouder van Etten-Leur: “De gemeente Etten-Leur is goed op weg om de landelijke afvalscheidingsdoelstellingen te halen. Naast het scheidingsgedrag van de inwoners is ook een goed en flexibel inzamelsysteem van belang. In samenwerking met de gemeente Breda kunnen wij dat realiseren. En nog belangrijker, deze samenwerking biedt meer. Op allerlei vlakken kunnen wij elkaar versterken om de terugwinning van grondstoffen te optimaliseren. Dit moet leiden tot een duurzame samenleving.” Daan Quaars, wethouder van Breda: “Het Rijk wil dat we ons restafval terugbrengen naar uiteindelijk 0 kg in 2050. Dat is een behoorlijke klus. Samenwerken is voor Breda en Etten-Leur efficiënter én samen weten we meer dan alleen. Slim samenwerken en slim omgaan met grondstoffen, zo kunnen we in de toekomst goed leven in een duurzame regio”.  Nieuwe afvalwagens Etten-Leur en Breda delen ook kennis en -ervaring bij de aanschaf van vier nieuwe afvalwagens door Etten-Leur. Vanaf volgend jaar rijden die door de gemeente. De aanbesteding hiervoor is al gestart. Deze afvalwagens worden ook in Etten-Leur gestald. Dat scheelt op en neer rijden en dus ook CO2 uitstoot. Voor de inwoners van beide gemeenten verandert er overigens verder niets