Aftrap project Kunst doet leven bij Avoord

Consulent Cultuureducatie Muziek van Nieuwe Nobelaer, Harry Hendriks, trapte donderdag 24 oktober het project Kunst doet leven af bij Avoord, locatie Kloostergaard. Tijdens het traject krijgt de dagopvang voor mensen met dementie van Avoord een aantal workshops in verschillende kunstdisciplines. Onder andere muziek, dans en beeldende kunst komen aan bod. Avoord vroeg de workshops bij Nieuwe Nobelaer aan nadat een van de medewerkers het boek Singing in the brain van Erik Scherder las. Met subsidie van De Lodewijkstichting zijn deze workshops uiteindelijk werkelijkheid geworden.

“Weer eens wat anders”
Op de dagopvanggroepen van Avoord, waar Nieuwe Nobelaer de workshops binnen het project Kunst doet leven verzorgt, werd afgetrapt met de discipline muziek. Twee groepen van dementerende ouderen vanaf 70 jaar gingen aan de slag met diverse muzikale activiteiten. Een aantal met kleine tegenzin, maar uiteindelijk gingen ze allemaal overstag. Als opwarmertjes werden met de ogen dicht geluiden geassocieerd en nummers herkend aan slechts vier, vijf of zes tonen.
Daarna werd er muziek gemaakt en gezongen. Bij de vraag van Harry “U heeft zeker bij een koor gezeten?” werd er scherp geantwoord met; “Nee, ik heb van m’n eigen zo’n grote mond”. De toon was gezet. De glinstering in de ogen bij liederen als We’ll meet again van Vera Lynn en Het Dorp van Wim Zonneveld waren goud waard. Én het meest frappante van al, de teksten werden ondanks de (beginnende) dementie nog van voor tot achter meegezongen.

“Het was veel te kort”
Na dit alles gingen de deelnemers zelf ook nog aan de slag. In het begin werd Harry nog uitgelachen om zijn stelling dat iedereen binnen een uur ukelele kon spelen, maar na een half uur werd dit dan toch echt werkelijkheid. Kumbaya My Lord werd door iedereen meegespeeld en uit volle borst meegezongen. Na afloop werd door de twee deelnemers die in het begin nog met lichte tegenzin aan tafel zaten geroepen “Het was veel te kort” en werden de papieren met liedteksten snel in de jaszakken gestopt om mee naar huis te nemen.