Agenda tip : Laatste kans om Marten Toonder expositie te bekijken in Drukkerijmuseum

Tot 23 augustus is de succesvolle expositie Marten Toonder -een uniek dubbeltalent-  over het leven en werk van Nederlands bekendste striptekenaar nog te zien. Met voorsprong is deze tentoonstelling de meest succesvolste tentoonstelling van het museum, ondanks eerdere toppers van tentoonstellingen, zoals bv. Fiep Westendorp.

Bijzonder en uniek tijdens de tentoonstelling is het “plakboek van Rommeldam”, een verhaal wat zelfs voor de echte Toonderkenners volstrekt nieuw is.

 

Plakboek uit Rommeldam

In Oisterwijk heeft een miniatuurversie van Rommeldam bestaan. Dit miniatuurstadje werd geopend op 29 juni 1955. Al in 1959 hield het stadje op te bestaan.

Bij de ontmanteling van dit miniatuurstadje werd een oud plakboek gered uit de container. In 2017 werd het geschonken aan het Marten Toondermuseum de Bommelzolder te Zoeterwoude. Groot was de verrassing dat het plakboek naast schetsen, foto’s en ontwerpen ook een groot aantal originele tekeningen van Toonder bevatte, die o.a. gebruikt zijn voor de voorpagina’s van het jeugdblad Tom Poes Weekblad, een weekblad dat verscheen van 1947 tot 1951.

De originele illustraties in deze vitrines zijn nog nooit eerder elders tentoongesteld.

 

Museum                                                                                                                                                                

Op de begane grond is de drukkerszaal te bewonderen. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk voor jong en oud om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van het museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van het gieten van een losse loden letter door Johannes Gutenberg uit Mainz(D). Dit is ook te zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen. Oude rotten ”uit het vak” begeleiden u door uw rondgang door het museum met tekst en uitleg. Op de bovenverdieping staat een compleet ingerichte boekbinderij, waar te zien is hoe vroeger een boek “met de hand” gebonden werd.

Het Nederlands Drukkerij Museum is gelegen aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur.

De openingstijden zijn: zondag 4 en 18 augustus van 13.00 tot 16.30 uur en iedere dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie vindt u op www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *