Home / Algemeen / word jij de nieuwe jeugdburgemeester van Etten-Leur ?

word jij de nieuwe jeugdburgemeester van Etten-Leur ?

vanaf januari 2019 stelt de gemeente Etten-Leur een jeugdburgemeester aan in Etten-Leur. Bovenbouwleerlingen van alle basisscholen uit Etten-Leur kunnen voor de functie solliciteren. Dit kun je  door voor 6 januari een sollicitatiebrief te sturen naar  jeudgburgemeester@etten-leur.nl .In deze brief beschrijf je waarom jij de beste kandidaat voor het jeugdburgemeesterschap bent en wat jij als jeugdburgemeester wil gaan doen. Je moet natuurlijk graag in de belangstelling staan en goed voor grote groepen mensen kunnen spreken. Bovendien moet je toestemming hebben van je hun ouders en school.

Waarom een jeugdburgemeester ?

Het doel van de jeugdburgemeester is om de betrokkenheid van de jeugd in Etten-Leur bij de gemeente te vergroten, maar ook om kinderen meer te leren over verkiezingen, democratie en maatschappij.

Wat gaat de jeugdburgemeester  doen ?

De jeugdburgemeester neemt deel aan evenementen als de sleuteloverdracht met carnaval, de opening van de Koningsspelen, de Boomfeestdag en de Nationale Dodenherdenking. Hij of zij houdt hierbij een korte toespraak. Maar de jeugdburgemeester mag zelf ook onderwerpen aandragen, die hij of zij belangrijk vindt en waar hij of zij graag aandacht aan wil schenken in de gemeente.

De verkiezing

Normaal geldt de aanstelling van de jeugdburgemeester voor één jaar. Maar omdat de gemeente graag een start willen maken, geldt voor het schooljaar 2018/2019 een afwijkende periode van januari tot en met juni 2019. Leerlingen kunnen tot 6 januari 2019 een sollicitatiebrief naar de gemeente sturen via e-mailadres jeudgburgemeester@etten-leur.nl. In deze brief beschrijven de kinderen waarom zij de beste kandidaat voor het jeugdburgemeesterschap zijn en wat zij als jeugdburgemeester willen gaan doen. Aan de hand van deze brieven nodigt de burgemeester een aantal kinderen uit voor een sollicitatiegesprek. Een selectiecommissie van drie personen kiest naar aanleiding van deze gesprekken de nieuwe jeugdburgemeester.

Kiezen en gekozen worden’

Basisscholen zijn van harte welkom om aan te sluiten bij het project ‘Jeugdburgemeester’. Voor scholen, die interesse hebben in het project, is er een gratis, kant-en-klaar lespakket beschikbaar: ‘Kiezen en gekozen worden’. Bovendien kunnen scholen een rondleiding door het gemeentehuis en de raadszaal aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *