Home / 112 / voetjesactie in wijk Centrum-West

voetjesactie in wijk Centrum-West

voetjesactie

Woensdagavond is in wijk Centrum-West een voetjesactie gehouden door de buurt preventie en de wijkagent. Nu de donkere dagen weer beginnen word er door buurt preventie en politie gewezen op de gevaren van poorten, schuren, fietsen en auto’s die niet op slot zijn. Een 8 tal leden van de buurtpreventie ging samen met wijkagent Richard Konings op pad om te kijken of zij niet afgesloten poorten, schuren, fietsen en auto’s  konden vinden. Waar er geconstateerd werd dat er een poort, schuur of auto niet op slot was ging de wijkagent controleren of er iemand thuis was, om vervolgens op de gevaren te wijzen. Veel bewoners realiseerde zich niet hoe snel een insluiping en of diefstal kan gebeuren, en werden door de actie aan het denken gezet. Was er niemand thuis dan werd er en zo genoemd voetje achtergelaten waar de informatie over de voetjesactie op staat. Waar nodig werd er gelijk ingegrepen, zo werd er bij een deur een verlaten postpakket gevonden wat door een post bedrijf bij de voordeur was achtergelaten. Om te voorkomen dat het pakket gestolen zou worden is dit bij omwonende achtergelaten die het later bij de juiste persoon zullen afgeven.

Camera in Beeld

Ook werd er gekeken of er beveiligings camera’s bij huizen hingen. Hier werd dan een folder in de bus gedaan met informatie hoe mensen hun camera kunnen aanmelden bij ‘Camera in Beeld’. Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.

Door dat de wijkagent op deze manier door de wijk liep was het voor sommige mensen ook gelijk een mooie gelegenheid om andere zaken bij de wijkagent onder de aandacht te brengen. Op deze manier werd het nog laagdrempeliger om contact te leggen met de politie. In de komende maanden zullen er weer meer van dergelijke acties in meer wijken plaats vinden om mensen te attenderen op de gevaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *