Home / Gemeente - politiek / Vier gemeenten bundelen ICT krachten

Vier gemeenten bundelen ICT krachten

In 2012 is de samenwerking op ICT-gebied tussen de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Roosendaal en Moerdijk ingezet. De colleges van de vier gemeenten hebben besloten om de gemeenteraden voor te stellen akkoord te gaan met de oprichting van één zelfstandige ICT-organisatie die het ICT-beheer voor de vier gemeenten verzorgt. In de toekomst kunnen meer gemeenten of (overheids)instanties deelnemen.

Reden voor de gemeenten om ook op ICT-gebied samen te werken is dat het belang van ICT ook voor gemeentelijke organisaties steeds groter wordt. Onderzoek en praktijkervaringen wijzen uit dat samenwerken de kwetsbaarheid van de ICT-dienstverlening vermindert; de kwaliteit van de ICT-dienstverlening verbetert en uiteindelijk tot minder kosten leidt.

Verder staan ook de gemeenten in West- Brabant-West voor nieuwe uitdagingen en taakoverdrachten vanuit het Rijk naar gemeenten, zoals de wet Wmo2015, de Participatiewet en de Jeugdwet. Grote veranderingen, die ook van invloed zijn op de ICT-infrastructuur. Het is daarom verstandig om deze uitdaging samen met andere gemeenten op te pakken.

De samenwerking past bovendien in “Veerkrachtig Bestuur”: de opgave van Rijk en provincie aan gemeenten om samen te werken en waar mogelijk krachten te bundelen.

Na toestemming van de gemeenteraden kan deze nieuwe organisatie formeel van start gaan per 1 augustus 2015. Het samenwerkingsverband gaat ICT Samenwerking West Brabant West heten (ICT WBW). ICT WBW regelt en beheert de gewenste ICT-infrastructuur voor de deelnemende partijen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.