Home / Algemeen nieuws / Vanaf 1 januari 2018 Bibob onderzoek bij omgevingsvergunningen bouw

Vanaf 1 januari 2018 Bibob onderzoek bij omgevingsvergunningen bouw

Halt aan ondermijning

Ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld is een groeiend maatschappelijk probleem. Het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten, zoals transport, opslag, huisvesting en vergunningen.

Een manier om ondermijning een halt toe te roepen is de Wet Bibob. Door de Wet Bibob kan de gemeente diepgaand onderzoek doen naar een persoon of marktpartij die een vergunning aanvraagt of een transactie aan wil gaan met de gemeente. Dat voorkomt dat de gemeente ongewild criminele activiteiten faciliteert. Tegelijkertijd wordt de concurrentiepositie van goedwillende ondernemers beschermd. Bibob draagt daarmee positief bij aan zowel de economie als de veiligheid in onze gemeente.

Bibob bij omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen

De gemeente Etten-Leur doet al Bibob onderzoek bij horecavergunningen en bepaalde aanbestedingen. Vanaf 1 januari 2018 past de gemeente de wet Bibob ook toe bij omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen. Natuurlijk onderzoeken we niet elke bouwaanvraag. We beperken ons tot een aantal risico-categorieën, afhankelijk van bijvoorbeeld de omvang van het bouwproject of het gebruik ervan. Zou houden we de administratieve lasten zo laag mogelijk.

Hoe verloopt een Bibob onderzoek?

Het Bibob onderzoek begint met een toesturen van een vragenformulier. De Bibob vragen zijn een verplicht onderdeel van de bouwaanvraag. De vragen hebben betrekking op onder meer financiering, opdrachtgeverschap en de zakelijke relaties van de aanvrager. Als uit de ingevulde vragenlijsten niets bijzonders naar voren komt, stopt het Bibob onderzoek. We vervolgen dan de technische beoordeling van de bouwaanvraag. Bij twijfel kan de gemeente aanvullende vragen stellen en eventueel ook advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit  Bureau adviseert de gemeente over hoe groot het gevaar is dat de vergunning wordt gebruikt voor criminele activiteiten. Uiteindelijk beslist de gemeente zelf om de vergunning wel of niet te verlenen.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.