Home / Agenda tip / UNIEKE DUBBEL-EXPOSITIE IN NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM

UNIEKE DUBBEL-EXPOSITIE IN NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM

In het Nederlands Drukkerij Museum, Leeuwerik 8 te Etten-Leur, zijn momenteel kunstwerken te bewonderen van Afke Posthuma en Anne Fey (pseudoniem Schaduwlichtje). De werken van beide kunstenaressen zijn uiterst uniek en origineel te noemen en zelden vertoond in Nederland.

Afke Posthuma experimenteert succesvol met Ecoprint op papier en zijde. Schaduwlichtje is een fenomeen met haar perfectionistische boekvouwkunst. Beide vrouwen werken op een zeer hoog niveau in een discipline, waarin ze op eenzame hoogte staan.

Hun kunstwerken krijgen in het museum een onderkomen voor een geruimere tijd, zodat de onderwerpen ook steeds gaan wisselen, zodra nieuw materiaal beschikbaar komt.

Ecoprint van Afke Posthuma

Ecoprint is ontwikkeld door India Flint, textielkunstenaar. Het is een ecologische techniek, waarbij plantaardige voorwerpen worden gebruikt als verfbron. Bladeren, twijgen, wortels en houtbast worden op papier of textiel gelegd, waarna het gekookt of gestoomd wordt. Het papier of de textiel neemt de kleuren en vormen van de planten over. Afke ziet de natuur als een reflectie van het menselijk lichaam, de ziel en geest en andersom. De seizoenen manifesteren zich in ons leven en er zijn periodes vol warmte, loslaten, eenzaamheid en groei.

De selectie uit haar werk, die te zien is in het Nederlands Drukkerij Museum, is tot stand gekomen uit twee projecten: “Achter het aanzien” en “Dualiteit”, die beide voortvloeien uit haar beleving van de intermenselijke relaties. De gedrukte poëzie op de zijden stroken en op het papier is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Drukkerij Museum.

Boekenkunst van Schaduwlichtje

Anne Fey is naast kunstenares ook wiskundige. Onder het pseudoniem Schaduwlichtje maakt ze kunst van boeken, die anders bij het oud papier zouden gaan belanden. Door het geduldig vouwen, inknippen, buigen of krullen van de pagina’s ontstaan steeds andere en altijd verrassende driedimensionale effecten. De ideeën komen overal vandaan; vaak is het haar nieuwsgierigheid naar de grenzen van wat er mogelijk is de leidraad tot een nieuw kunstwerk.

Bij het bedenken van de ontwerpen komt Schaduwlichtje’s wiskundige achtergrond uitstekend van pas. Om de boeken zo min mogelijk te hoeven beschadigen, rekent ze allerlei details van een ontwerp van tevoren haarfijn uit. De meeste boeken kunnen in principe nog weer gelezen worden.

 

Nederlands Drukkerij Museum, Leeuwerik 8, 4872 PH  Etten-Leur.

Kijk op de website voor de openingstijden: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *