Home / Algemeen nieuws / Theatergroep Josjes brengt het toneelstuk ‘De Koffer’ op de planken.

Theatergroep Josjes brengt het toneelstuk ‘De Koffer’ op de planken.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Na een zorgvuldige onderzoeksperiode en dito schrijfproces is het na 3 jaar zo ver! Theatergroep Josjes brengt het toneelstuk ‘De Koffer’ op de planken. Donderdagavond was de eerste voorstelling in de kleine zaal van de Nieuwe Nobelaer. De voorstelling was geheel uitverkocht, en dit was niet onterecht zo bleek. De Koffer is een unieke voorstelling, speciaal geschreven voor Theatergroep Josjes, en wordt dit jaar voor het eerst opgevoerd. Al langere tijd had het bestuur van  Theatergroep Josjes het idee om een toneelstuk te maken voor het voortgezet onderwijs met als thema WOII. Schrijver Stephan Faas heeft een prachtig drama geschreven, waarin we vanuit het heden worden meegenomen naar de gruwelen van het leven in een barak in concentratiekamp Auschwitz. Waarbij gelijk aan het begin de grote verschillen te zien zijn tussen het leven zoals wij dat nu allemaal kennen en hoe de gevangenen toen leefden. Het is een heftig en ontroerend stuk met als belangrijkste thema’s respect voor ieder mens en het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De Koffer laat op indrukwekkende wijze zien hoe ver de overheersing van de ene bevolkingsgroep over de andere kan gaan. Een onderwerp dat helaas ook vandaag de dag nog steeds aan de orde is. Aan het geheel is te zien dat er veel aandacht is besteed aan details van zowel spelers als het decor. Helaas waren niet alle spelers tot achter in de zaal goed hoorbaar, vooral bij de spelers in de rol van bewaker was het soms te onduidelijk wat er gezegd werd. Echter is dit een klein min puntje op een mooie productie. Op twee grote schermen aan de zijkanten werden foto’s van uit de WOII vertoond. Wat zeker een goede bijdrage had tot het besef van de gruwelijke omstandigheden waarin de gevangenen leefden in de kampen. Zowel jong als oud in de zaal heeft de gehele voorstelling met grote aandacht gevolgd. Wat zeker voor bij deze voorstelling als een groot compliment gezien mag worden. Aangezien het thema van het stuk tog niet de makkelijkste is en het stuk word gespeeld door de jeugdgroep en enkele volwassen leden van Theatergroep Josjes.

En het blijft niet bij twee voorstellingen. Momenteel zijn zij in gesprek met diverse middelbare scholen om de voorstelling op locatie te brengen als onderdeel van het onderwijsprogramma. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat deze verhalen verteld moeten blijven worden. Een mening die wij zeker delen.

Een verenging als Theatergroep Josjes en de voorstelling zoals wij deze te zien kregen, verdient volgens ons zeker 4 uit 5 sterren.

[yasr_overall_rating]

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.