Home / Algemeen nieuws / Taalhuis Etten-Leur officieel geopend

Taalhuis Etten-Leur officieel geopend

Op donderdag 8 juni is Taalhuis Etten-Leur officieel geopend. Het Taalhuis is voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of de computervaardigheden wil verbeteren. De opening vond plaats in cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer waar de bibliotheek voor de gelegenheid was omgebouwd tot een studio. In een talkshow-achtige setting nodigde directeur/bestuurder Hilda Vliegenthart diverse partners en gasten uit om samen op interactieve wijze het onderwerp te belichten.

Taalhuis Etten-Leur
Taalhuis Etten-Leur is een centrale plek in de gemeente voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of de computervaardigheden wil verbeteren. Het Taalhuis is al enige tijd actief in Etten-Leur. Er zijn momenteel acht vrijwilligers actief en al meer dan vijftig mensen die participeren in de cursussen van het Taalhuis. Acht andere vrijwilligers hebben bijna hun opleiding voltooid en zullen het team vrijwilligersteam versterken.

10% in Etten-Leur heeft een taalachterstand
In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. In Etten-Leur heeft 10% van de bevolking een taalachterstand. In zijn verhaal benadrukt wethouder Jean-Pierre  Schouw hoe belangrijk het is om deze mensen met een taalachterstand te helpen naar meer zelfredzaamheid. Er zijn al diverse initiatieven binnen de gemeente, maar een samenwerking met Stichting Lezen en schrijven, Bibliotheek Nieuwe Nobelaer en andere partijen in de vorm van het Taalhuis is de volgende stap.

Anita, vroeger zelf laaggeletterd nu taalambassadeur, vertelt hoe onzeker en niet zelfstandig ze zich voelde toen ze nog niet kon lezen of schrijven. Ook Bert die onlangs zijn wederhelft verloor en zelf niet overweg kon met een computer, vond hulp in het Taalhuis. Onder begeleiding leert hij nu de basisbeginselen van het werken met een computer zodat hij zelfstandig zijn administratie kan bijhouden. Een andere gast aan tafel is meneer Ali die pas sinds een paar jaar in Nederland woont. In het dagelijkse leven loopt hij tegen diverse drempels aan: “Ik woon in Nederland en wordt daardoor 15 uur per dag geconfronteerd met de Nederlandse taal. Daarom wil ik het kunnen spreken, lezen en schrijven”.

Taalvrijwilligster Ineke Buijnsters is al vanaf het begin betrokken en begeleidt vooral mensen met een migratieachtergrond. “Voor veel mensen is vooral het sociale aspect belangrijk. Ze willen met elkaar in gesprek kun kunnen”.

Samenwerking
Taalhuis Etten-Leur is een samenwerkingsverband tussen Stichting lezen en schrijven, gemeente Etten-Leur, cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer en andere lokale partners. Stichting lezen en schrijven ondersteunt met lespakketten en hulpmaterialen die vrijwilligers en deelnemers kunnen gebruiken tijdens de cursussen. Ook voor het ROC is het taalhuis een belangrijk initiatief. Het ROC worstelde al langere tijd met de vraag hoe ze de drempel voor mensen kon verlagen om deel te nemen aan een taalcursus. “De bibliotheek is een logische partij om samen mensen te helpen in het verbeteren van hun taal. Het begint nu bij taalvrijwilligers en als ze toe zijn aan professionalisering, kunnen ze bij het ROC terecht” zo verteld Gerard Suijkerbuijk, directeur van het ROC.

Stimuleer taal op jonge leeftijd
Miranda Bruijns, leesconsulent van bibliotheek Nieuwe Nobelaer, benadrukt het belang van taal op jonge leeftijd. “Het is belangrijk om de taal al op jonge leeftijd te stimuleren zodat kinderen op latere leeftijd gelijke kansen krijgen”. Dit kan al door voor te lezen of door samen met taal te spelen. De bibliotheek en gemeente spelen hier op in met de Boekstart, een pakket met boekjes en spelletjes die ouders kunnen gebruiken om de taal van hun kinderen te stimuleren. Daarnaast organiseren zij voorleesmomenten en boekenwurm-adviesochtenden in de bibliotheek.

Taalhuis Etten-Leur officieel geopend
Ter afsluiting van de bijeenkomst las voorleesambassadeur Emma Bosman een speciaal taalgedicht voor en vormde daarmee de officiële opening van Taalhuis Etten-Leur.

Openingstijden
Taalhuis Etten-Leur is gehuisvest in cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer. De inloopuren zijn op maandag van 10:00 tot 11:00 uur, dinsdag van 19:00 tot 20:00 uur en woensdag van 16:00 tot 18:00 uur. Taalhuisactiviteiten in de bibliotheek zijn gratis en vrij toegankelijk voor iedereen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.