Home / Algemeen / Op basis van de positieve resultaten heeft Avoord besloten door te gaan met SOCAV

Op basis van de positieve resultaten heeft Avoord besloten door te gaan met SOCAV

Als Topcare kandidaat werkt Avoord samen met wetenschappers om de zorg voor cliënten met dementie verbeteren.

“We ontwikkelen methodes om de eigen regie en de betekenisvolle dagelijkse handelingen van mensen met dementie te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is SOCAV” vertelt Ralf Huijbregts, programmacoördinator Onderzoek & Innovatie bij Avoord. SOCAV heeft al mooie resultaten laten zien. Een mantelzorger: “SOCAV heeft veel voor mij en mijn moeder betekent. Als ik bij haar op bezoek kwam kon ik beter inspelen op haar wensen, waardoor de tijd samen mooier werd”.

 Methodiek
SOCAV is ontwikkeld in samenwerking met Radboudumc en Tilburg University en staat voor Spiegelen, Optimaliseren, Compenseren en Aanleren van Vaardigheden. Ralf: “De methodiek is gericht op het behoud van identiteit, waardigheid en vaardigheden bij cliënten met dementie. Door goed naar cliënten en mantelzorgers te luisteren en de zorg te laten aansluiten op wat de cliënt belangrijk vindt.”

 Resultaten
De resultaten van SOCAV lijken in eerste instantie om kleine dingen te gaan, maar voor de cliënten zijn het stuk voor stuk zaken die bijdragen aan het vergroten van de eigen regie.
Een zorgmedewerker vertelt: “Een meneer had de wens om te gaan lopen wanneer hij wilde. Hij kan de deur alleen niet openkrijgen want dit moest met aan tag. We zijn met meneer gaan oefenen. Binnen een week kon hij het zelf. We hadden ook kunnen zeggen: Roept u maar even, dan doen we hem wel open.” Een andere zorgmedewerker: “Het spiegelen werkt goed. Als je voordoet hoe je je broek aandoet, doet de cliënt het na. Of maak gebruik van aan spiegel. Laat de cliënt zelf even nadenken.” Ralf: “In eerste instantie dacht men dat SOCAV extra tijd zou kosten. Nu horen we zelfs dat SOCAV tijd oplevert. Een mevrouw voor wie we alles deden, belde regelmatig. Toen ze gestimuleerd werd om meer zelf te doen, ging ze veel minder bellen. Je merkt dat zorgverleners hun beeld aanpassen over wat ‘goede’ dementiezorg is: van het overnemen van handelingen naar het ondersteunen van de cliënten om het zelf te doen.”

 

Toekomst
Op basis van de positieve resultaten heeft Avoord besloten door te gaan met SOCAV. “Wij verwachten dat het effect van SOCAV op zowel cliënten als mantelzorgers groter zal zijn, als zij in een eerdere fase van de dementie volgens de SOCAV aanpak worden begeleid. Daarom willen we samen met de universiteiten én Stichting Zet onderzoeken wat SOCAV kan betekenen voor thuiswonende mensen met dementie én hun mantelzorgers” vertelt Ralf.  

Om onderzoek zoals SOCAV een nog duidelijkere plaats te geven binnen de organisatie, wil Avoord toetreden tot Topcare. Topcare maakt een verbinding tussen de dagelijkse zorg en wetenschappelijk onderzoek en ondersteunt organisaties met het leggen van die verbinding op alle niveaus. Om zo samen de zorg te verbeteren. “Op 20 september 2018 moeten we aan alle eisen voldoen om de Topcare accreditatie te krijgen. Met het Topcare predicaat kunnen we SOCAV in de thuissituatie, verder onder de paraplu van Topcare uitvoeren” sluit Ralf zijn verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *