Home / Agenda tip / OOK BENIEUWD HOE VROEGER EEN KRANTENPAGINA GEMAAKT WERD?

OOK BENIEUWD HOE VROEGER EEN KRANTENPAGINA GEMAAKT WERD?

KOM KIJKEN OP DE ZONDAGEN  6 EN 27 MEI IN HET NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM

Deze maand is het Nederlands Drukkerij Museum, gevestigd Leeuwerik 8 te Etten-Leur, naast de gebruikelijke weekopenstelling, ook op 2 zondagen geopend, nl. 6 en 27 mei. 

Een krantenpagina maken (nog in het oude formaat!) was in het boekdruktijdpers een hele klus. Eén zetter was per pagina bijna een hele dag bezig. De tekst werd gezet op een Linotype regelzetmachine, van een foto werd een cliché gemaakt en vervolgens werd de pagina “opgemaakt” tot één geheel, vervolgens werd er een stype (ronde drukvorm) van gemaakt, zodat hij drukklaar was voor de krantenpers.

U kunt het allemaal zien in de krantenhoek van het museum. Ook zijn er regelzetmachines te bewonderen.

Op de begane grond bevindt zich de drukkerszaal met werkende drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje gerund werd in de 20e eeuw is te zien in “het oude drukkerijtje” uit de 40er jaren, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus.

Op de bovenverdieping zijn unieke kunstwerken te bewonderen van Afke Posthuma (Ecoprint) en Anne Fey (boekvouwkunst). De werken van beide kunstenaressen zijn origineel te noemen en zelden vertoond in Nederland.

Ook op deze verdieping dus de krantenhoek, waar je stil staat bij de hoeveelheid werk, nodig om één krantenpagina drukklaar te maken.

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag- t/m vrijdagmiddag en op de zondagen 6 en 27 mei van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *