Home / Algemeen nieuws / Onthulling gerestaureerde antieke landkaart 1677

Onthulling gerestaureerde antieke landkaart 1677

De antieke landkaart ‘De Caerte van de Vryeheydt Etten’ is gerestaureerd en is op dinsdag 18 december onthuld. Het kunstwerk, een antieke landkaart in olieverf op doek, is gemaakt in 1677. De landkaart is zeer groot, want de afmetingen zijn 348 x 229 cm. Het kunstwerk heeft historische waarde voor de gemeente Etten-Leur en is een uniek object in Nederland. Daarom wilde de gemeente de landkaart graag behouden. Restauratie was dan ook noodzakelijk.

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de restauratie van de antieke landkaart. De 44-jarige Oosterhoutse Masja Arnouts, restaurator van de antieke landkaart heeft velen uren werk en engelengeduld gehad om de kaart weer zo goed mogelijk in oude glorie te herstellen. Hiervoor moest de kaart uit de lijst gehaald worden en moest er soms werk wat tijdens voorgaande restauraties gedaan is ongedaan gemaakt worden.  Dit geld voornamelijk voor restauraties waarbij olieverf gebruikt is die over het origineel is aangebracht. Masja Arnouts heeft geprobeerd terug in de tijd te gaan om zoveel mogelijk het origineel te herstellen. Het restaureren van een dergelijk werk is vaak een hele ontdekkingsreis vertelde Masja Arnouts.  Van te voren weet je bijna niet wat je tegen gaat komen. Met het schoonmaken en het verwijderen van oude vernislagen komen er soms verassingen naar boven, zoals de oude verflaag die dan deels verstopt zit onder een modernere verflaag. De moderne laag word dan verwijdert om de oude in ere te herstellen.

 

Bij de landkaart is bovendien een boekje uitgebracht. De auteurs van dit boekje, eveneens genaamd ‘De Caerte van de Vryeheydt Etten’, zijn Maarten Bicknese en Cor Kerstens. Het boekje bevat achtergrondinformatie over de antieke landkaart, het verhaal en de geschiedenis rondom het kunstwerk en aanvullende informatie over de restauratie van het object.

De onthulling
De gerestaureerde landkaart is onthuld, in aanwezigheid van collegeleden, in de oude raadszaal aan de Markt 1 in Etten-Leur. Daar hangt het kunstwerk in volle glorie weer op z’n oude, vertrouwde plekje. Na afloop van de onthulling ontvingen aanwezigen een exemplaar van het boekje ‘De Caerte van de Vryeheydt Etten’.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.