Home / Agenda tip / Nieuwe Nobelaer presenteert sprankelend nieuw programma 2018-2019

Nieuwe Nobelaer presenteert sprankelend nieuw programma 2018-2019

Nieuwe Nobelaer staat voor cultuur. Professionele en amateur theatervoorstellingen, cursussen in dans, theater, muziek en beeldend, boeken, lessen in de Nederlandse taal, cultuuronderwijs op alle scholen in Etten-Leur en Zundert, eigen producties zoals het Brabants Lach & Lied festival en evenementen waar veel mensen uit de gemeente samenkomen zoals carnaval en sinterklaas. succesvol seizoen 17-18

Seizoen 17-18 was een groot succes voor Nieuwe Nobelaer. Dik 20.000 theaterbezoekers en ruim 900 cursisten wisten de weg naar het cultuurcentrum te vinden. Daarnaast waren er gemiddeld 15.000 bibliotheekbezoekers per maand en werden er bijna 1000 commerciële en sociaal-culturele evenementen georganiseerd. Op gebied van onderwijs wist Nieuwe Nobelaer dit seizoen 23.000 leerlingen van het basis-, voortgezet- en hoger onderwijs te bereiken door middel van schoolvoorstellingen en workshops.

nieuwe brochure
De programmering voor het nieuwe seizoen 2018-2019 is donderdag gepresenteerd en is nu voor iedereen te zien op www.nieuwenobelaer.nl. Reserveren voor voorstellingen, cursussen en lessen kan vanaf vrijdag 18 mei om 10.00 uur. De gloednieuwe brochure is in een recordoplage van 40.000 exemplaren gedrukt en wordt in de week van 21 mei o.a. huis aan huis verspreidt in Etten-Leur, Hoeven, Oudenbosch, Prinsenbeek, Rijsbergen en Zevenbergen. Wethouder Jan van Hal kreeg donderdagochtend het eerste exemplaar uit handen van Directeur Hilda Vliegenthart.


kunsteducatie

Het aanbod kunsteducatie is komend seizoen flink uitgebreid. Nieuw zijn o.a. de cursus Tapdans, een bijzondere dansstijl waarbij door het snelle voetenwerk en de metalen plaatjes onder de schoenen ritmische klanken worden gecreëerd. Dans en improvisatie geeft de volwassen danser de ruimte om zich te focussen op de interne ervaringen van beweging door middel van improvisatie. Een mooie manier om bewuster bezig te zijn met het natuurlijk bewegen van het lichaam. 

Uniek in Nederland is de London College of Music zangweek. Een intensieve weekcursus die aangeboden wordt in samenwerking met Theaterschool ’T expierement. Docenten werkzaam op West End in Londen komen voor een week naar Etten-Leur om met de cursisten te werken aan de zang ontwikkeling, maar ook aan interpretatie en beweging. Toegankelijk voor zowel ervaren als beginnende zangers vanaf 12 jaar.

Op veler verzoek is een Regiecursus aan het aanbod toegevoegd. Cursisten met regieambities wordt de grondbeginselen van het regisseren bijgebracht in een korte cursus van vier bijeenkomsten.

Op beeldend gebied kunnen nieuwe cursisten aan de slag met porselein bij de cursus Ketting met porseleinen kralen. Bij de Proeftuin glas-decoratie wordt de techniek van glas in koperfolie behandeld. Aan de hand van deze werkwijze, beter bekend als Tiffany, worden ornamenten gemaakt voor de feestdagen. De Proeftuin textiele werkvormen biedt een introductie in de mogelijkheden van de naaimachine. De cursisten nemen hun eigen naaimachine mee en gaan zelf een rok of carnavalskostuum ontwerpen en naaien. Ook nieuw is de carnaval special Hoed of pruik maken van foam. De stukken foam worden naar wens uitgeknipt of gesneden en vervolgens met behulp van een verfbrander aan elkaar geplakt, om zo met een unieke creatie de carnavalsoutfit af te maken.

De cursus Fotograferen met je mobiel leert cursisten hoe ze met hun telefoon mooie foto’s maken. Hierbij wordt aandacht besteed aan licht, compositie en het gebruik van filters. 

Podiumprogramma 18-19

Het podiumprogramma omvat in seizoen 2018-2019 meer dan 75 professionele theatervoorstellingen en concerten. Grote namen zoals Sara Kroos, Veldhuis en Kemper, Van Dik Hout, Wëreldbänd, Jeroen van der Boom, Thomas Acda, Romy Monteiro, Dana Winner, Johan Derksen en Van der Laan en Woe maken hun opwachting in Etten-Leur. Bijzonder is een concert van Harrie Jekkers. Na een sabbatical van 14 jaar is hij samen met Klein Orkest terug en doet zijn korte en exclusieve theatertour Etten-Leur aan.

Een speciale Kerst wordt het met een uitvoering van het grootse en alom bekende ballet Het Zwanenmeer op zaterdag 22 december. En speciaal voor iedereen die kennis wil maken met theater, neemt Nieuwe Nobelaer in januari weer deel aan het landelijke Theaterweekend, waarbij alle voorstellingen voor slechts € 10 te bezoeken zijn.

De kleinste bezoekers kunnen uitgebreid genieten van o.a. De Kleine Zeemeermin, Assepoester en de Efteling Theaterproductie De Sprookjessprokkelaar. Bij die laatste mogen zelfs 10 grootouder-kleinkind duo’s meedoen met de voorstelling!  Het doldwaze duo Ernst & Bobbie viert hun 20-jarig jubileum met Geklungel in de jungle. De heren moeten een zeldzaam dier terugbrengen naar de jungle en dat gaat natuurlijk een keertje mis. De iets oudere kids kunnen o.a. genieten van Alone@Home. Twee kinderen zijn alleen thuis en moeten hun huis verdedigen tegen twee lompe indringers, gespeeld door o.a. Joep Onderdelinden. Een spectaculaire show vol special effects en stunts.

Naast alle bekende namen zullen ook oude tijden herleven bij optredens van verschillende tribute bands. The Wieners brengen een ode aan The Everly Brothers. Uit de UK komt A tribute to Cliff & The Shadows. De legendarische zanger wordt vertolkt door Jimmy Jemain, die de look-a-like en sound-a-like van Cliff Richard is. Samen met zijn indrukwekkende band The Rapiers brengen zij de wereldhits van toen weer tot leven. Poppodium presenteert o.a. The Boss Brothers, De Kinkels en een spetterende Rock & Roll Kerstshow.

Martijn Koning, bekend van o.a. De Gabbers, brengt zijn nieuwe programma Koning van de dieren. Koning wijdt een volledige show aan onze beste vrienden: de dieren. Zowel de grote der aarden als het ongedierte komen aan bod en de mens wordt daarbij niet overgeslagen. Mede-gabber Roué Verveer is te zien met Heppie de peppie. In een stortvloed aan hilariteit en scherpe grappen geeft hij zijn kijk op de wereld waar wij in leven.

Aan lokaal talent ontbreekt het zeer zeker niet in Etten-Leur. In het nieuwe seizoen brengt Max Mini een geheel nieuwe musical op de planken: Soap. Theatergroep Josjes presenteert de bekende musical Ciske de rat. Onvermeidelijk speelt show nummer 41, Tijd(s)geest. En Van Zolder komt met de reprise van Familie?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *