Home / Algemeen nieuws / Landelijke erkenning voor cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer

Landelijke erkenning voor cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer

Cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur heeft vandaag als één van de eerste cultuurcentra in Nederland landelijke erkenning gekregen in de vorm van een kwaliteitsstempel voor het gehele cultuurcentrum. Dat betekent dat alle disciplines (podiumkunsten, kunsteducatie en bibliotheek) op professionele wijze aangeboden worden aan de inwoners van Etten-Leur en dat de organisatie daaromheen  (zoals financiën,  leiderschap en dienstverlening) op degelijke wijze is vormgegeven. Hiermee realiseert Cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer in aansluiting op de eerdere certificering van de bibliotheek (najaar 2016) feitelijk een instellingsbrede certificering die alle disciplines en afdelingen van Nieuwe Nobelaer betreft. Certificerende instanties zijn Hobéon en SCOB.

Directeur/bestuurder Vliegenthart: “Ik gloei van trots. Trots ben ik op al die medewerkers van Nieuwe Nobelaer die de schouders eronder hebben gezet om dit prachtige resultaat te bereiken. Trots op alle vrijwilligers die met groot enthousiasme de toegangskaartjes controleren, onze goedbezochte  speelotheek draaiende houden en taallessen verzorgen. Trots op het poppodium en op Popelucht en al die andere medewerkers en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor onze organisatie.”

Nieuwe Nobelaer is één van de eerste cultuurcentra in Nederland met podiumkunsten, kunsteducatie en bibliotheek onder 1 dak en onder 1 bestuur.

Vliegenthart: “Ik vind het geweldig dat ik leiding mag geven aan zo’n mooie organisatie. Daarnaast geloof ik er heilig in dat gemeenten met een schaalgrootte van 40.000-70.000 inwoners er goed aan doen om de culturele krachten te bundelen. Voor deze schaalgrootte gemeente is het niet meer van deze tijd om bijvoorbeeld een aparte bibliotheek te hebben, met een eigen directeur en bestuur en administratie. En daarnaast een aparte schouwburg en ook nog een kunstencentrum dat op zichzelf staat. Het is efficiënter en goedkoper om de krachten te bundelen en het geheel is meer dan de som der delen. De gemeente besloot tot een fusie van alle culturele disciplines, een dappere en juiste keuze.”

Nieuwe Nobelaer maakte de afgelopen jaren een forse ontwikkeling door. Na de ingrijpende reorganisatie in 2016 zitten de bezoekersaantallen voor de podiumvoorstellingen flink in de lift (van 8.000 bezoekers in 2015 naar 20.000 in 2017), zijn er fors meer (gratis) activiteiten vanuit de bibliotheek (van 20 naar 139 activiteiten, inclusief taalhuis en alzheimercafé) en slaat het nieuwe kunsteducatieaanbod aan bij de inwoners. Na jarenlange financiële moeilijkheden is het eigen vermogen positief en zijn alle leningen afgelost.

Vliegenthart: “Deze landelijke erkenning is de kroon op ons werk. Dat betekent niet dat we tevreden achterover leunen. Er is nog veel werk te doen, zoals het ontwerpen van ons nieuwe gebouw aan de Parklaan samen met de gemeente Etten-Leur en het bereiken van nóg meer inwoners voor alle activiteiten die Nieuwe Nobelaer ontplooit. We blijven ons naast een rijk podiumprogramma en cursusaanbod ook hard maken voor diverse gratis activiteiten, voorstellingen voor en door Etten-Leur en ondersteunen eenieder die daar behoefte aan heeft via de bibliotheek en het Taalhuis. Ik denk daarbij ook aan onze belangrijke dienstverlening richting de scholen. We doen er alles aan hét cultuurcentrum met een lage drempel te blijven.”

Nieuwe Nobelaer is voor 4 jaar gecertificeerd. Later dit jaar zal wethouder Jan van Hal tijdens een speciale bijeenkomst het schildje dat hoort bij de certificering aan de deur van Nieuwe Nobelaer onthullen.   

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.