Home / Algemeen nieuws / Lancering digitale stemhulp ‘MijnStem Etten-Leur’

Lancering digitale stemhulp ‘MijnStem Etten-Leur’

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen staan op het punt van losbarsten. Om de kiezers te helpen bij het maken van hun keuze is er de digitale stemhulp ‘MijnStem Etten-Leur’. Burgemeester Miranda de Vries heeft samen met de lijsttrekkers van de 8 partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, en Bas de Bruijn MijnStem Etten-Leur in gebruik genomen. Bas de Bruijn net 18 mag voor voor het eerst stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, hij kreeg vandaag de eer om als eerste de stemhulp in te vullen. Na het invullen van MijnStem Etten-Leur  kwam bas uit bij Leefbaar Etten-Leur. Daar wilde lijsttrekker Louis Roks hem natuurlijk graag mee feliciteren. Of dit ook de keuze van bas word tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart wist hij nog niet.

Waarom een digitale stemhulp?
Net als bij eerdere gemeenteraadsverkiezingen in 2006, 2010 en 2014 maakt Etten-Leur gebruik van een digitale stemhulp. Bij steeds meer kiezers begint namelijk de oriëntatie op de verkiezingen online. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ongeveer 40% van de kiezers een stemhulp raadpleegt. Onderzoek naar opkomstbevordering toont bovendien aan dat een stemhulp significant meer kiezers naar de stembus trekt.

MijnStem Etten-Leur
Mijn Stem Etten-Leur omvat 25 stellingen over actuele vraagstukken. Om te bepalen welke vraagstukken leven bij de inwoners, is gestart met een digitale raadpleging van de inwoners. Ook is dankbaar gebruik gemaakt van de onderwerpen die de inwoners genoemd hebben bij de Koerskaart. Op basis van deze input zijn de stellingen voorbereid, samen met de partijen die deelnemen aan de verkiezingen. Daarna zijn de partijen gevraagd per stelling hun positie te bepalen (op basis van hun verkiezingsprogramma) en hierbij een toelichting te geven voor de kiezers.

Mensen die MijnStem Etten-Leur invullen, geven per stelling aan in welke mate ze het eens/oneens  zijn met de stelling. Het betreft een schaal variërend van helemaal eens tot en met helemaal oneens. Je kunt zelf exact je positie bepalen. Nadat je alle stellingen hebt ingevuld kun je zien welke partij het meest overeenkomt met jouw opvattingen. Je kunt ook van elke partij de motivering van hun positie per stelling lezen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.