Home / 112 / Gemeente Etten-Leur sluit ook laatste drugspand na grootse actie

Gemeente Etten-Leur sluit ook laatste drugspand na grootse actie

Afgelopen week sloot de burgemeester van  Etten-Leur het laatste drugsgerelateerde pand op bedrijventerrein Vosdonk  waar  bij de grootschalige politieactie in juni jl. drugs of drugsgerelateerde voorwerpen werden aangetroffen.

_MG_6152
© Obscura Foto

Grootschalige actie

In juni dit jaar is een drietal panden binnen Etten-Leur bezocht tijdens een grootschalige politieactie. Dit was het directe resultaat van een intensief onderzoek waarbij de gemeenten Roosendaal en Etten-Leur, de belastingdienst, de FIOD en het openbaar ministerie nauw samenwerkten met de politie. In totaal zijn toen op 24 adressen in de omgeving van Etten-Leur en Roosendaal door ruim 200 politiemensen invallen gedaan en doorzoekingen uitgevoerd. Tegelijkertijd werd er binnengevallen op twee locaties in Zuid-Spanje.

 

Panden gesloten

De politierapportages van deze actie vormden voor de burgemeester van Etten-Leur aanleiding om op basis van haar bevoegdheden een sluitingsbevel voor de panden af te geven. Tijdens de procedure tot sluiting is door een van de eigenaren een voorlopige voorziening aangevraagd, waarbij de burgemeester door de rechter in het gelijk is gesteld.  De termijn van sluiting is afhankelijk van de aangetroffen stoffen en mogelijke herhaalde overtredingen  en bedraagt voor deze panden een periode van 6 maanden.  Met nu ook de sluiting van het laatste pand zijn de drie bedrijfspanden voorlopig dicht.

 

Harde aanpak

De burgemeester is voorstander van een harde  aanpak van  drugsgerelateerde misdrijven.  Bij het aantreffen van hennepkwekerijen, toeleveringsbedrijven en andere vormen van drugshandel/ productie wordt binnen de wettelijke mogelijkheden altijd overgegaan tot sluiting van de panden.

Burgemeester Van Rijnbach is zeer tevreden over de resultaten van deze actie: “Etten-Leur wil een veilige woon- en werkomgeving zijn. Samen met de inwoners, politie, en andere instanties kunnen we een sterk signaal afgeven aan criminelen dat we hun praktijken hier niet gedogen.”  De samenwerking met de politie is intensief en vruchtbaar gebleken. De burgemeester: “Door nauw contact te onderhouden en in vroeg stadium de samenwerking op te zoeken hebben we dit succes behaald, en zullen we ook in de toekomst een sterke vuist blijven maken.”

 

Opiumwet

Rond het hele productieproces van de illegale hennepteelt is in toenemende mate een omvangrijke illegale geprofessionaliseerde industrie ontstaan.  De Opiumwet is een middel wat kan worden ingezet om hier tegen op te treden. Artikelen in deze wet in combinatie met  door gemeente vastgestelde beleidsregels, bieden de burgemeester de mogelijkheid om panden te sluiten. De aangetroffen stoffen en mogelijke herhaalde overtredingen op het zelfde pand zijn bepalend voor de duur van de sluiting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *