Home / Algemeen nieuws / Gare de Lyon in Nieuwe Nobelaer

Gare de Lyon in Nieuwe Nobelaer

[yasr_visitor_votes size=”large”]Gare de Lyon is een toneelstuk die Wies Venmans schreef op basis van een waargebeurd verhaal dat ze hoorde in de Spaanse grensgemeente Portbou, over een jonge vrouw uit Marseille die pas op latere leeftijd hoorde van haar joodse afkomst. Venmans bedacht het verhaal van haar ouders. Hoe haar moeder, een Parijse jodin, net zwanger, richting Marseille vlucht en in kamp Joffre beland. Ze bevalt van een dochter en moet haar noodgedwongen afstaan. Ze hebben elkaar nooit meer teruggezien.

Dertig jaar lang sleept Gerard zich elke eerste dinsdag van het nieuwe kwartaal om twaalf uur naar het Parijse treinstation Gare de Lyon, in de hoop zijn  grote liefde Rachel daar weer te zien. Hij was verzetsstrijder in de oorlog, zij een jodin. Om de razzia’s in 1942 te ontvluchten, besloot Gerard dat ze Parijs moest verlaten. Hij zette haar op een trein naar Marseille, richting Marokko. Ze spreken af om na de oorlog elke eerste dinsdag van het nieuwe kwartaal naar het Gare de Lyon te komen, net zo lang tot ze elkaar weer hebben teruggevonden.

Jette van der Meij en Bartho Braat ( beide uiteraard bekend van hun rol in Goede Tijden Slechte Tijden ) verrassen met mooi, ingetogen spel als de twee door oorlog getekende geliefden. Beide zetten een geweldige acteerprestatie neer en verrassen allebei met een aantal nummers die gezongen worden.

Het toneelstuk had misschien iets beter tot zijn recht gekomen met gebruik van een paar extra spelers in plaats van de dubbelrollen die Jette en Bartho nu ook voor hun rekening namen. Door het snelle spel en het overschakelen van tijden en locaties kan dit soms verwarrend werken.

Maar ondanks dit kleine kritiek punt is een bezoek van dit toneelstuk zeker de moeite waard!

[yasr_overall_rating]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.