Home / Algemeen / De Buitenfractie: Waarheen leidt de weg?

De Buitenfractie: Waarheen leidt de weg?

De afgelopen 6 weken stonden wat mij betreft in het teken van de ‘weg’. Zo ging het over de Stijn Streuvelslaan, beter gezegd het stuk voor de KSE.

In 2014 heb ik als raadslid ertoe bij mogen dragen dat het stuk vanaf de kruising Guido Gezellelaan, de Kerkwerve en de Withofstraat niet in het GVVP zou komen als een gebiedsontsluitingswieg met een 50 km regime, maar als 30 km.

Het stuk voor de KSE werd ook aangemerkt als een gebiedsontsluitingswieg met een 50 km regime. De gemeente had in die tijd tellingen uitgevoerd en ‘we’ zaten al verdacht dichtbij de 6000 motorvoertuigen per dag op dat stukje weg …. en dan moet het een gebiedsontsluitingswieg worden. Daar hebben ‘we’ als gemeenteraad een stokkie voor gestoken. ‘We’ zouden afwachten wat de verhuizing van het oude naar het nieuwe brugklasgebouw zou opleveren voor dit deel van de weg en daarna zouden ‘we’ ook dit deel van de weg een definitieve classificatie geven. Ondertussen zou het 30 km. blijven. Met Ron Dujardin kom ik er nog even niet hierover uit, maar goed.

Afijn. Dat ‘we’ is ondertussen ‘zij’ geworden, want de behandeling van dit punt is terechtgekomen in de nieuwe raad, waar ondergetekende geen deel meer vanuit maakt. Maar als inwoner heb je natuurlijk wel recht op inspreken. Natuurlijk heb ik daar gebruik van gemaakt en met mijn kennis en ervaring op dit gebied zeker de fractie van GroenLinks dusdanig geprikkeld, dat ze genoeg houvast vonden in mijn bijdrage en zo recht hebben gedaan aan de naam van die vergadering ‘De Raad luistert’ BN DeStem had naar een brief van een inwoner geluisterd in een artikel dat hierover ging, maar dat moet kunnen in een wereld van vrije nieuwsgaring.

In de Raad debatteert kwamen ze er niet uit, dus De Raad besluit moest de klap erop geven. Een goed luisterend college voelt de bui al hangen, of zoals wethouder Jan van Hal zegt ‘ik kan tellen’, dus het college kwam bij aanvang van het agendapunt al meteen met een toezegging: ‘het stuk voor de KSE blijft 30, de as strepen gaan weg en er worden optische versmallingen aangebracht. Eerlijk gezegd had ik het niet beter kunnen zeggen …… Voor de partijen was het vlees dus in één keer heel snel gaar geworden en was het nu alleen nog maar het gas eraf gooien. Gas? Dat is weer een andere discussie.
Er werd nog wat nagespettert. De coalitiepartijen waren natuurlijk al op de hoogte van de ‘verrassing’ en konden met gerust hart nog even hun eitje erbij bakken.

zendmastEen ander punt was een bedragje wat de nieuwbakken Streekomroep nodig had. Een slordige Euro 160.000,- voor 1 jaar, 2018 wel te verstaan, en het verzoek werd met het mes op de keel gedaan. Slikken of stikken. Natuurlijk werd het zo niet direct gepresenteerd, maar de begroting van de Streekomroep loog er niet om. Niet alleen dit jaar, maar ook de komende 4 jaar moest er nog flink in de buidel getast worden door de 4 deelnemende gemeenten.

Terecht stelden de fracties in de Etten-Leurse gemeenteraad of dit niet weg gegooid geld zou zijn? Jan van Hal, de man van het grote geld binnen onze gemeente, haastte zich snel om aan te geven dat er onder de begroting van de Streekomroep ZEKER niet zijn handtekening stond. Een groot deel van de inkomsten in de begroting is gestoeld op reclame inkomsten. Het bureautje wat daarvoor zou moeten gaan zorgen, zou echt na deze opdracht en realisatie van die gouden inkomsten, niet meer weg te slaan zijn bij alle omroepen, als je ziet wat voor mooie cijfers de Streekomroep presenteerde in die begroting.

Puntje bij het (zend)paaltje, wat natuurlijk wel te verwachten was: de Streekomroep krijgt het geld, maar wel onder groot voorbehoud, dat de ingeleverde begroting van de Streekomroep niet de juiste weg wordt voor 2019 – 2022. Wordt vervolgd.

Zo dat was hem weer. Nou ja één ding nog. Ik hoop dat burgemeester De Vries wel even denkt aan haar termijnen in de raadsvergaderingen. Bij De Raad besluit was ze wel even de weg kwijt en kon je door de geluidsboxen heen (ik heb de vergadering digitaal beluisterd) de vertwijfeling van de raadsleden horen.

De gemeenteraad gaat nu op vakantie. Wel even mijn tip voor de vakantie. Als u weg gaat, blijf de Etten-Leurse Bode goed volgen, want voordat u het weet staat er een KPN mast vlakbi uw achtertuin, omdat u geen bezwaar heeft gemaakt na de publicatie hiervan (tijdens uw vakantie).

Dit geldt trouwens ook voor de gemeenteraadsleden. Achter de inlog van het RIS verschijnen soms stukken, waar, in uw vakantie, uw instemming voor verlangd wordt. En geen bericht is dan instemmend bericht.

Ik ben zo benieuwd wat de politiek de volgende cyclus na de vakantie in petto heeft!

Reacties: buitenfractieEL@buitenfractie.nl.
Meer achtergronden kunt u vinden op de website www.buitenfractie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *