Home / Algemeen / De Buitenfractie: Uit de hoogte

De Buitenfractie: Uit de hoogte

Soms jeuken je handen om iets aan de computer toe te vertrouwen, maar dwingt de ervaring om dat niet te doen, omdat je weet, dat er nog een venijnig staartje aan komt. Dat is zo het geval met de 4 torentjes bij de Couperuslaan.

Hoe zit het ook al weer? Het sportcomplex gaat verhuizen naar het Trivium, Centrum Fit mag blijven, op die locatie komen vier torentjes van 4 verdiepingen.

Oh nee, we (college) wil er ook huur in hebben, dan zegt de projectontwikkelaar, dat ga ik niet doen, ik wil ook nog geld eraan overhouden. College zegt: dan worden het 6 lagen (eigenlijk 6 1/2 want de parkeergarage moet half verdiept worden, anders is dat weer niet betaalbaar). College maakt er 6 lagen van om uiteindelijk op 5 uit te komen, maar dat zeggen ze er natuurlijk niet bij. Buurt wordt geïnformeerd, nou ja geïnformeerd, ze zijn vooral verrast. Er komen mooie schetsen om de buurt te overtuigen (maar het zijn natuurlijk wel schetsen). Er komt ook een mooie schaduwweergave van de complexen. Wel van een tijdstip dat nog niemand in de tuin zit (welke tuin), maar ja een haan, die er naar kraait. Dat deed hij dus wel. Buurt krijgt weer een halve informatie avond. Blijft net zo gelukkig als daarvoor (niet).

En dan komt afgelopen maandag. De ‘De Raad debatteert’. Ronnie Buiks, de reddende (b)engel van het CDA heeft via via afgestemd dat we van 5 naar 4 verdiepingen kunnen gaan, dat het ook zo zou kunnen zijn, dat we drie gelijke torentjes krijgen en 1 wat grotere om toch te kunnen voldoen aan de winstfactor van de projectontwikkelaar, Centrum Fit toch zou moeten (kunnen) gaan verhuizen naar een andere locatie en als slagroom op de taart: de parkeerkelders verdwijnen helemaal onder de grond, zodat we echt maar 4 lagen hebben. De meeste partijen waren blij, behalve dan natuurlijk Leefbaar Etten-Leur, dat zich, bij monde van Louis Roks, de immer vrolijke voorman, die alles in het juiste spoor wil houden, beklaagde, dat er weer 1-2-3-tjes waren gespeeld met de wethouder en de coalitiepartner VVD, wat bij monde van Edgar de Jager natuurlijk met kracht werd ontkracht. Want natuurlijk is dit heikele punt niet doorgesproken tijdens het coalitie overleg met de wethouder en de coalitiepartner (wel natuurlijk).

Kijk. Iets komt uit de lengte of uit de breedte, maar niet uit de diepte. Een ondergrondse parkeerkelder is een flinke kostenverhoging. Wie gaat dat betalen? Wie heeft er een Idea? Heeft Ronnie Buiks bij de nieuwe wethouder financiën Paantjens geld losgepeuterd om de projectontwikkelaar te helpen? De wethouder, die trouwens qua stemgeluid en woordgebruik verdacht veel lijkt op Jan van Hal. Hebben ze in dezelfde CDA klas gezeten, of ligt het gewoon eraan dat ze dezelfde voornaam hebben?

Iedereen kan wel op zijn vingers natellen, dat dit college er nu al een Jan – boeltje van maakt. Je maakt een collegeprogramma, dat zegt niet hoger dan 4 lagen voor dat soort locaties (en dan moet je, je natuurlijk afvragen hoe hoog het dan echt wordt (totale bouwhoogte in meters, want daar kijken mensen tegenaan) , want je ziet nu al dat met een half verdiepte parkeergarage het effectief hoger wordt dan 4 lagen). Je kunt van alles zeggen of het nu wel of niet verstandig is geweest om dat zo in dat raadsprogramma te zetten, maar het staat er nu eenmaal in. Punt. Dan ga je er met een moeilijke U bocht omheen draaien, je hoogt het aantal verdiepingen (kunstmatig extra) op (zodat je op de bedachte 5 lagen uitkomt) en dan ga je ook nog eens ervoor zorgen, dat de buurt ergens achteraan in de rij komt te staan en dus effectief het nakijken heeft. Een ambtenaar, die nog eens fijn een podium krijgt in de krant om te zeggen, dat de buurt zijn zegje heeft kunnen doen en nu zijn mond moet houden (ik geef toe deze woorden zijn vrij vertaald) en de volksvertegenwoordiging doet gewoon weer wat ze zelf willen doen. Natuurlijk geheel in de lijn van de VVD, die vindt dat het volk 4 jaar zijn bakkes (excusez le mot) moet houden en bij de stembus weer mag vertellen wat ze van de afgelopen 4 jaar hebben gevonden, maar dan natuurlijk wel met wat eerst hele leuke kadootjes voorhouden om het klapvolk tevreden te stellen. Maar goed, dat is weer voer voor een ander stuk.

Wat nu? Ja inderdaad wat nu? Aanstaande 17 december komt het klapstuk, het pièce de résistance, een amendement van de reddende (b)engel, Ronnie Buiks (wat heb ik toch met die engel?), euh ik moet natuurlijk zeggen van het CDA. Ronnie Buiks is niet alleen het CDA, alhoewel je dat wel af en toe zou denken, want als het erop aankomt, dan schijnt zijn ster als baken in de duisternis.

Het CDA, dus, komt met een aanpassingsvoorstel (dat is een amendement) van het te nemen besluit. Mij zal het echt benieuwen wat er uit de hoge hoed komt. Nu is het dan bijna kerst en worden er op 21 december vanaf 19:00 uur Dickens liedjes gezongen in het Paulushofje. Ik denk dan meteen aan Scrooge en Marley. Is dat toeval? Moeten er drie geesten langskomen om het college tot een beter inzicht te krijgen? In ieder geval is de geest nu wel goed uit de fles. De buurt druipt af van enthousiasme, het volgende project, het Van Bergenpark, staat al met natte schoenen klaar, de verkeersinfarct chirurg krijgt daar ook nog een grote dobber aan, de communicatie daar verloopt alles behalve vlotjes. Dit college krijgt waarschijnlijk nog genoeg geesten op bezoek. Gezelligheid kent geen tijd. We shall see.

Ondanks alles wens ik u een hele fijne kerst en een uitdagend 2019 toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *