Home / Algemeen / De Buitenfractie: Nieuwe coalitie komt op stoom

De Buitenfractie: Nieuwe coalitie komt op stoom

Het is altijd een plezier om naar Ronnie Buiks te luisteren. Niet dat hij altijd wat zegt, dat hout snijdt, buiten zijn financiële kennis, maar zijn woordkeuze is allesbehalve saai. En helemaal als Clasien de Regt vragen begint te stellen. Zo was hij vorige week maandag bij het spervuurtje concept coalitie akkoord ook weer lekker bezig. Of hij nu geen zin heeft om de vragen te beantwoorden of dat het iets anders is, dat is niet te herleiden. Maar in ieder geval werd de snelparkerenkaart voor de media, noem ik het maar even, taalkundig door Ronnie over de rug van de aanwezige pers teruggegooid naar het land der fabelen. En dat terwijl het echt geen slecht idee  is. Maar onder de noemer “We gaan niet in detail” werd er snel naar het volgende punt gehopt..

Een verademing is de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks, Simon Jacobs. Fris en fruitig stapte hij naar de microfoon voor allereerst een wijziging van aanpak van de behandeling van het concept. Frans Dingenouts, de verkeersregelaar tussen de beoogde coalitiepartijen APB, CDA en VVD, pareerde dit behendig en stuurde aan op de vooraf bedachte wijze van behandeling. Daar waar Lia Boeren van Ons Etten-Leur de beantwoording van haar vragen haast gelaten afwachtte, lokte de microfoon Simon meerdere malen. Ik denk dat Simon nog wel wat meters erbij gaat maken de komende 4 jaar.

In de periode 2014-2018 was D66, met Ron Dujardin als wethouder, de coalitiepartner van CDA en APB. Maar na de verkiezingen is D66 buiten de boot gevallen. Maar gelukkig heeft Ron al jaren een reddingsvest aan. Je ziet dat hij nog wat moeite heeft om zijn oude rol als raadslid weer op te pakken. En Hans Wierema. Het nog enige lid van de PvdA in de gemeenteraad. Hij praat voor twee. Ik hoop niet dat de coalitie op de proppen komt met spreektijd op basis van fractiegrootte, want dan zal Hans toch echt meer in Twittertaal moeten gaan leren denken.

Last but not least Frank Vrolijk van de VVD. Nog onwennig in de rol van beoogd coalitie partner geeft hij netjes antwoord op de vragen of verwijst naar zijn andere coalitiepartners als hij in herhaling dreigt te vallen. Welke rol gaat hij uiteindelijk op zich nemen, die van wethouder? Of wordt dat toch Martin van der Bijl? Kijken wie er dan van zijn woorden wel gehakt kan maken.

Vanavond zien de dames en heren (burger)raadsleden de zwaailichten branden, want dan gaan ze op bezoek bij de politie. Als u nog wat wil droppen over de politie, stuur ze dan nog snel even een bericht voor 19:30 uur!

Zo benieuwd wat de politiek de komende 6 weken in petto heeft!

Reacties: buitenfractieEL@buitenfractie.nl.
Meer achtergronden kunt u vinden op de website www.buitenfractie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *