Home / Algemeen / Burgemeester draagt tekst voor in teken van Comingoutday

Burgemeester draagt tekst voor in teken van Comingoutday

Burgemeester de Vries van gemeente Etten-Leur heeft vanmiddag een tekst voorgedragen voor het Oude Raadhuis in het teken van Comingoutday. In het bijzijn van enkele aanwezigen droeg zij de volgende tekst voor.

Beste aanwezigen,

Heel lang geleden begonnen de kleuren van de wereld te kibbelen. Alle kleuren beweerden dat zij de beste, de belangrijkste waren.

Groen zei: Ik ben duidelijk de belangrijkste. Ik ben de kleur van het leven en van hoop. Ik ben overal, in het gras, de bomen en bladeren.

Blauw onderbrak: Maar denk eens aan de lucht en de zee. Ik ben de kleur van water en zonder water kunnen jullie niet leven.

Geel gniffelde: Jullie zijn allemaal zo serieus. Ik breng gelach, vrolijkheid en warmte. Zonder mij zou er geen plezier zijn.

Oranje begon daarna op zijn beurt: Ik ben de kleur van gezondheid en sterkte. Denk aan wortelen, pompoenen, mango’s en papaja’s. Je ziet me misschien niet zo vaak, maar als ik de hemel kleur bij zonsondergang, dan is mijn schoonheid sensationeel.

Rood kon het niet meer aanhoren en riep: Ik ben de heerser van jullie allen. Ik ben de kleur van bloed en vuur, van gevaar en moed. Ik ben de kleur van passie en liefde. Zonder mij zou de aarde leeg zijn.

Paars sprak heel luid en trots: Ik ben de kleur van royalty en macht. Koningen en bisschoppen kiezen mij omdat ik sta voor autoriteit en wijsheid. Mensen luisteren naar mij en gehoorzamen.

Indigo sprak als laatste, veel rustiger maar met evenveel vastberadenheid: Denk aan mij. Ik ben de kleur van de stilte. Je merkt me amper, maar jullie hebben me nodig voor balans en contrast, voor gebed en innerlijke rust.

En zo bleven de kleuren maar ruziën, elk overtuigd van zijn eigen belang. Plotseling was er een hevige bliksemflits en donderslag. Regen viel meedogenloos neer. Uit angst trokken de kleuren dichter naar elkaar toe.

Te midden van hun groep begon de regen te spreken: Jullie dwaze kleuren, tegen elkaar vechten. Weten jullie niet dat jullie elk zijn gemaakt voor een speciaal doel? Reik elkaar de hand en kom tot mij.

Dat deden de kleuren. De regen sprak verder: Van nu af aan, als het regent, zullen jullie je allemaal over de hemel uitstrekken als een boog van kleuren, als een herinnering dat jullie allen in vrede kunnen leven. De regenboog is een teken van hoop voor morgen.

Natuurlijk staat dit regenboogverhaal symbool voor het gegeven dat ieder mens uniek is, en ieder mens er mag zijn. We zijn blij dat we in Nederland in een land leven waar je kunt zijn wie je bent, ongeacht geloof, herkomst of seksuele geaardheid. Vandaag benadrukken we de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit door de vlag in de top te hebben. Ik wens u allen een fijne dag.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *