Nederlands Drukkerij museum in Etten-Leur flikt het weer!

Na grote namen als Anton Pieck, Dik Bruynesteyn, Fiep Westendorp en Marten Toonder is het Nederlands Drukkerij Museum er weer in geslaagd om een overzichtstentoonstelling binnen te halen van een bekend striptekenaar, namelijk JAN KRUIS met alleen origineel materiaal, beschikbaar gesteld door Stichting Jan Kruis Collectie.

De tentoonstelling wordt geopend op 17 oktober 2020 en is daarna te zien tot eind mei 2021. Met Jan Kruis is er dus weer een grote naam binnengehaald, een unieke prestatie voor een relatief klein museum.

Jan Kruis

Jan Kruis (8 juni 1933 – 19 januari 2017) is vooral bekend om zijn familiestrip “Jan, Jans en de kinderen”, die sinds 1970 wekelijks in Libelle verschijnt. Wat niet bekend is bij “het grote publiek”  is dat Jan ook een veelzijdig kunstenaar was en erg actief en productief als illustrator en kunstschilder. Hij is daarnaast ook bekend om “Gregor” in het tijdschrift Kuifje en voor zijn versie van de “Sjors en Sjimmie” stripverhalen in het tijdschrift Sjors Na zijn pensionering in 1999 werd Jan Kruis ambassadeur voor de Leprastichting, waarvoor hij twee speciale stripalbums maakte. Daarnaast maakte hij ook een prachtig geïllustreerde bewerking van de Multatuli-roman Woutertje Pieterse, die in 2007 en 2010 in twee grootformaatboeken werden uit- gebracht. In 2010 was hij betrokken bij de lancering van het online stripblad Kwynk, dat werd geïnitieerd door John Croezen. Kwynk bevatte o.a. Jans nieuwe strip “Kwynk en zijn zusje Annabel”, die een sterke gelijkenis vertoonde met “Jan, Jans en de kinderen”. Origineel materiaal van zijn kinderjaren tot overlijden zijn te zien op deze komende tentoonstelling in het najaar.

Drukkerijmuseum

Hoewel op internet veel informatie te vinden is over het drukkersvak bestaat er nog steeds grote belangstelling voor het oude ambachtelijke vak zelf waar vaklui met hun beïnkte handen de historische drukpersen bedienen. In het Nederlands Drukkerij Museum te Etten-Leur kan men met volle teugen genieten van deze mogelijkheid om oude drukmachines te vergelijken met het hedendaagse digitale printtijdperk.
Op een oppervlakte van 250 m2 staan 22 antieke drukpersen en 5 zetmachines, waarvan ieder exemplaar uniek is in zijn uitvoering en toepassing. In de handzetterij en boekdrukkerij is het proces van de boekdrukkunst van begin tot einddoel te volgen.
Beleef de bijzondere ervaring om deze machines te zien werken en maak gebruik van de mogelijkheid om zelf enkele oude drukpersen te bedienen en te genieten van een bijzondere museumdag.

Het Nederlands Drukkerij Museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag en aanstaande zondag 16 augustus van 13.00-16.30 heeft u ook de gelegenheid om het museum te bezoeken!

Op de website www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu vindt u meer informatie over tentoonstellingen, workshops, groepsbezoeken en bereikbaarheid.

Foto: Zelfportret van Jan Kruis (1985) – beschikbaar gesteld door Stichting Jan Kruis Collectie