Mijlpaal voor Nederlands Drukkerij Museum Etten-Leur en extra openingen in december!

V.l.n.r.: Tante Astrid, juf Vanessa en Dirk den Drukker (Foto: Drukkerijmuseum) 

 

Sinds de oprichting van het drukkerijmuseum in 1976 kwam het bezoekersaantal jaarlijks nooit boven de 3000 bezoekers. Dit kalenderjaar gaat het museum er ruimschoots overheen.
Op woensdagochtend 13 november was juffrouw Vanessa Smeding van basisschool “de Vincent” de gelukkige 3000e bezoekster met haar klas. Dat het een basisschool betrof is niet geheel toevallig, omdat dit lopende schooljaar ook een record gevestigd gaat worden met bezoeken van scholen uit Etten-Leur en West-Brabant. Juffrouw Vanessa was met groep 3 naar het project “de Letterkist van Dirk den Drukker” gekomen en Dirk zelf reikte een mooie oorkonde uit aan deze juf. De kinderen kregen als aandenken een mooi notitieblokje en een waardebon van 3000 eurocenten om met de hele klas een ijsje te gaan eten, wat niet tegen dovemansogen gezegd was. Ook werden door deze klas alle vrijwilligers beloond met een luid applaus, want het is natuurlijk een succesje voor alle vrijwilligers van het museum.

Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog
In oktober 1944 trokken de geallieerden Brabant binnen en op 30 oktober bevrijdden ze de gemeente Etten en Leur. In het drukkerijmuseum wordt stil gestaan bij de bevrijding met een tentoonstelling van legaal en illegaal drukwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Het drukwerk van Brabantse drukkers komt daarbij nadrukkelijk in beeld en ook worden de mogelijkheden, of onmogelijkheden, uitgelegd die de drukkers ervaarden om hun werkzaamheden uit te kunnen blijven oefenen. Voorbeelden van dagbladen uit Brabant en met name regio West-Brabant zijn er volop te zien. Als tegenhanger van de dagbladen, die onder Duitse censuur werden uitgebracht, ontstonden er een groot aantal illegale bladen die de leugens van het nationaalsocialisme tegenspreken. In Brabant kwamen hierbij ongeveer vierendertig verschillende bladen uit die bijna allemaal nog bewaard zijn gebleven en waarvan er in het museum 32 stuks te zien zullen zijn.

Drukkerijmuseum
Op de begane grond van het unieke museum bevindt zich de drukkerszaal met werkende drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje gerund werd rond 1950 is te zien in “het oude drukkerijtje”, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.
Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus.
Op de bovenverdieping kun je in de boekbinderij ervaren hoe een boek (na het drukken) gemaakt werd. Ook op deze verdieping de tentoonstelling: Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog.

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag- t/m vrijdagmiddag. Ook is het museum in december extra geopend, namelijk op de zondagen 1 en 15 december van 13.00 tot 16.30 uur!

Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.