75 jaar bevrijding in Etten-Leur

Zaterdag stond in teken van 75 jaar bevrijding in Etten-Leur. Officieel is Etten-Leur bevrijd op 30 oktober 1944, dus word daar dit jaar veel aandacht aan besteed. Zaterdag werd een vredesvlam helemaal opgehaald uit Eindhoven door de Oranjestichting en het bestuur van Servais Knaven Classic. De wielrenners brachten het vuur naar de Vloeiweide in Rijsbergen. Hier werd het overgedragen aan de hardlopers van de Roadrunners en Achilles. Ook burgemeester Miranda de Vries was hierbij aanwezig en rende het hele stuk mee naar Etten-Leur. Op de Markt stond hun een ontvangst te wachten met historische militaire voertuigen. Daarna ontstak de burgemeester het vredesvuur vlak naast het Oude Raadhuis. Maar er gebeurde nog meer, zo werd er een tentoonstelling geopend in het winkelhart, namelijk “Etten-Leur 75 jaar bevrijd” . Ook kreeg de burgemeester het gelijknamige boek overhandigd van Jos Buijs. Na de opening van de tentoonstelling, stonden de legervoertuigen weer klaar . Zij volgden de bevrijdingsroute naar Leur tot de plaquette van de Timberwolves op de hoek Domineesgang / Lange Brugstraat. Eenmaal aangekomen bij de plaquette, legden het Hubertusgilde en Lurs Volluk bloemen bij de herinneringsplaquette. Ook de vlag werd gehesen om de vrijheid te vieren.  Tenslotte reed het gezelschap van historische voertuigen door naar het drukkerijmuseum, waar ook een tentoonstelling werd geopend, namelijk “Brabantse drukkers in de tweede Wereldoorlog”.