Wijkagent Gijs Stolwijk op pad in Etten-Leur noord voor ANWB campagne !

Een derde van de fietsers heeft wel werkende fietsverlichting, maar gebruikt het niet. Waarom mensen de lampjes niet aanzetten, kan simpele redenen hebben zoals: ze vergeten het of ze vinden het niet belangrijk genoeg voor een klein stukje.

ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers er aan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: ‘Zet je licht aan’, en een smiley erachter, die je met spuitkrijt eenvoudig op de fietspaden spuit. Wat blijkt? In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” hun licht aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

Zelf kun je de set ook aanvragen via de ANWB, en uiteraard zijn ook de wijkagenten op verschillende plaatsen in onder andere Breda en Etten-Leur al op pad geweest.

Zo ook de nieuwe wijkagent van de Keen en Schoenmakershoek, Gijs Stolwijk. Op diverse locaties in de wijken bevestigde hij de tekst van de ANWB.

Naast dat het gevaarlijk is om zonder licht te fietsen kan het ook nog eens een proces verbaal opleveren wanneer je zonder verlichting de weg op gaat!

Foto’s : Jack Konings